2013. szeptember 22., vasárnap

Tájfunra várva

Hosszú hétvége van, idén csütörtök estére esett a Mid-Autumn Festival. Voltak világító lampionjaink, kora este lementünk a tengerpartra,
megnéztük a teliholdat, amely egész évben most volt a legnagyobb. Mindenki piknikezett, a gyerekek a játszótéren tomboltak, jó volt.
De már ott szóba került Usagi, a tájfun (részletek róla itt). Tegnapig jó idő volt, este írták ki a T1 riasztást (ez kis szelet jelent). Ma reggel már esett, T3 a riasztás. (Mi július elején T3-ban repültünk haza, azaz még mindig nem vészes.) Az előrejelzések szerint délutánra ér ide az elmúlt 34 év legnagyobb tájfunja. Egy egész nagyot már kaptunk augusztus elején, akkor T8 riasztás volt. T8 (T10) erősségű tájfunnál már nem nyitnak ki az iskolák és a munkahelyekre sem kell bemenni. Ilyenkor mindenki otthon marad, kivár, az ablakokon befolyó esővizet takarítja. A tömegközlekedést a minimálisra redukálják, a kompok értelemszerűen nem járnak, a taxisok horror árakért vállalnak egy fuvart. (Mivel a T8 és afölötti riasztás vis maiornak minősül, a biztosítók az ekkor bekövetkezett károkért nem fizetnek.)

Most várjuk mit hoz a délután...

2 megjegyzés:

  1. Esőt, egyre többet, az este a T8 riasztást, az éjszaka a tomboló szelet és az ablakokon befolyó esőt, a reggel a T8 fenntartását, ovi-bölcsi nuku, majd délelőtt fél 11-re minden véget ért és Gyuri mehetett dolgozni.
    Rutinos tájufunozók szerint egyáltalán nem volt vészes, tény, jóval északabbra vonult el a város felett, mint ahogy azt előre várták. Innen olyan 140 km-re északkeletre volt a szeme (központja), ott 25-en meghaltak.

    VálaszTörlés