2012. október 6., szombat

Higiénia

Alapvetően nagy kérdés, hogyan lehet ennyire kis helyen ilyen sok embernek együtt élnie anélkül, hogy ne legyen valamilyen járvány vagy legalábbis annak állandó veszélye.
Amikor megérkeztünk, a repülőtéren rögtön lázat mértek a gyerekeknek. És ekkor eszembe jutott, igen, a SARS.
Nem tudom, hogy emiatt-e vagy a nagy népsűrűség miatt amúgy is, esetleg a kínaiak híresen nem higiénikus életvitele miatt (ki hány viccet tud a magyarországi kínai kifőzdékre? na ugye), de borzasztó nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra, egészségre. A hongkongiak kifejezetten különállónak tartják magukat az anyaországbeli kínaiktól (Mainland China minden Hongkongon és Makaón kívül), egyrészt mert más nyelvet beszélnek - itt a kantonit, ott a mandarint -, másrészt, mert azt hiszem civilizáltabbaknak gondolják magukat. (Ez persze nem akadályozza meg Gyuri helyi kollégáját, hogy a görög főnökükkel való szakmai egyeztetésen ne böfögjön egyet-kettőt...)
Így aztán itt nagyon sok helyen ki van írva, hogy tilos köpködni, madarakhoz hozzányúlni, etetni őket (mindegyik pénzbüntetést von maga után), a metróban a mozgólépcső kapaszkodója a kiírás szerint fertőtlenítő anyaggal van bevonva. A liftekben a gombokat 2 óránként lefertőtlenítik, a játszótereken a kicsik (totyogók) játékait 4 óránként, akárcsak a strandon az öltözőket. Amikor Borival tegnap ovit néztünk, belépés után a gyerekeknek lázat mértek (és minden nap, minden óvodába érkező gyerekkel így tesznek, aki lázas, mehet is haza a kapuból) nekem pedig nyomták a kezemre a fertőtlenítő gélt. Sokan járnak az utcán műtősmaszkban, a takarítók mindenhol ezt viselik.
A köztereken és a metróban vetített  reklámok, kiírások tele van felhívással a kézmosás fontosságáról, az orrfújás és a koszos zsebkendő eldobásának hasznosságáról.

A gyakorlatban persze nem ennyire tökéletes a helyzet. Ma pl. egy olyan kínai kispiszkosban ebédeltünk, ahol csak kínai étlap volt és alig értettek angolul. (A soup szót nem ismerték, viszont a noodles varázsigére jött a leves.) Itt a bejárat melletti vödrökbe dobálták, öntötték a koszos edényeket, ételmaradékot.
Viszont milyen jót ettünk!

1 megjegyzés: