2013. január 29., kedd

Mui Wo, egy kis gasztronómiával


Mivel a lakásunk már sikeres vizsgázott vendégekkel is, így eljött az idő, hogy hétvégenként ne bútorokat vadásszunk, hanem élményeket. Szombaton Mui Woban mentünk át hajóval. Ez is Lantaun lévő kis falu, egy délebbi öbölben van, kb. 30 perc komppal.
Bár DB-nél is messzebb van Hongkong-szigettől, még itt is sok expat él. Van angol ovi, iskola, templom és autóval is lehet közlekedni. Nagyon tetszett, mert hangulatos hely. Van egy gyönyörű strandja (itt valószínűleg kb. három hónap múlva sok hétvégét fogunk eltölteni), van egy kicsi piac (utoljára a Fehérvári úton voltam piacon, úgyhogy ezt most nagyon élveztem), kis családi házak. Békés és nyugis, nagyon sokan bicajoznak és megvan az ázsiai hangulat is, ami DB steril környezetéhez képest felüdülés. (Szárított hal készül.)Ebédre bementünk a Cooked Food Marketra, sok kispiszkos étterem, fantasztikus kínálattal. Eddigi hongkongi gasztronómiai élményeim listáján itt az első helyezett. A kispiszkost itt kis ragacsosként kell elképzelni, kb. 10 éve vettek egy rongyot az asztalok letörlésére, azóta is azt használják. A kis kínai vendéglőkben mindig szűk a hely és sokan vannak, így sosincs saját asztalunk. Az asztalszomszédainknak hála szombaton megtanultuk a teáscsészék, evőpálcikák garantált tisztítását; ennek eszköze a zöld tea (chinese tea, ahogy az éttermekben nevezik). Ez a kínai ebéd alapvető része, mindig kihoznak egy nagy kannával. A tea egy részét kiöntöd az egyik kitett tálkába és átforgatod benne a teás csészéket, kicsi tálkákat, lemosod az evőpálcikák végét. Mivel a teavíz száz fokos, tuti minden tiszta lesz.
(Teáskanna, evőpálcikák, tálkák, balra háttérben egy tálka zöld tea, mosogatáshoz)

Hongkongi specialitás a dim sum, mi is azt ettünk. Ezt leginkább a spanyol tapasokhoz tudnám hasonlítani, kis adagokat (4 rákos batyú, 3 hússal és zöldséggel töltött palacsintaszerűség stb.) készítenek gőzölve, majd a gőzőlő edényben felszolgálják. Ezek hol egyszerre érkeznek, hol egymás után, attól függően melyik mennyi idő alatt készül el. Jár hozzá természetes szójaszósz. Tányér nincs, csak kis tálkák, mivel egyszerre egy dolgot vesz ki az ember a dim sum edényből, nincs is nagyobbra szükség.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése