2012. november 28., szerda

Helper (2)

Ekkora hipokrita vagyok, nekünk is lett helperünk. Igaz, csak part-time, három délelőtt jön. Takarít, vasal, főz egy kicsit és babysittel. Szóval nem ő fogja felneveli a gyerekeinket:)
Meghirdettük magunkat az itt élő expatok fórumán, pillanatok alatt hatan jelentkeztek, Myline lett a nyerő. Története a szokásos, otthon öt gyerek (20-tól 9 évesig), iskolába kell őket járatni. Hat éve él itt, nagyon kedves, mosolygós és jól bánik a gyerekekkel. Ma összefutottunk vele az utcán, Bori lelkesen rohant hozzá és ugrott a nyakába (tegnap maradtak először hármasban).
És akkor az árról. Ha valakinek full-time helpere van (azaz a hét hat napján dolgozik), akkor a kormány által előírt minimum fizetése 400 euró (plusz ellátás). Aki vállal part-time állást, annak órabére van, ez 5-8 euró között mozog. Myline 6 eurót kér. Amiben az a legszebb/legszomorúbb, hogy ekkora pénzből teljes családokat tartanak el a Fülöp-szigeteken.

2 megjegyzés:

  1. Ha belegondolsz, akkor Magyarországon is vannak családok akik ennyiből élnek vagy kevesebből. Persze nem távol a gyerekektől keresik a pénzt (bár ez is előfordulhat).
    Mo-n mennyibe kerül egy babysitter? 1000-1500 vagy 2000? Szóval az 5-8 Euro (talán) nem is olyan rossz.
    Persze ismerni kellene a kinti árakat és béreket, mert csak úgy lehetne látni, hogy az most sok vagy kevés. Mert ott kell megélni belőle. De ha kap ellátást meg szállást a Helper, akkor szinte az egész fizetését haza küldi - gondolom.
    Persze ha mi elmegyünk külföldre dolgozni, biztos nem 400 euroért megyünk, hanem többszöröséért.
    Minden viszonyítás kérdése.

    Egyébként rosszul érzed magad amiatt, hogy van Helperetek?
    Gondolj arra, hogy jót teszel neki és a családjának. Na meg magadnak is. :)

    VálaszTörlés
  2. Nem érzem magam rosszul miatta. De ezeket a dolgokat otthon én csináltam. Igaz, a Bori sokkal többet volt oviban és segítettek a nagymamák. Elkényeztetettek voltunk, mert nem szorultunk babysitterre. Itt ez is egy újdonság.

    VálaszTörlés