2012. november 16., péntek

Egy ország két rendszer

Aki követi a világpolitikai eseményeit, az tudja, hogy a napokban zajlott a Kínai Kommunista Párt kongresszusa. A kongresszus nyitó napját követően megjelent hongkongi újságok a főtitkár beszédének egyáltalán nem azt a részét tették a címlapra, mint amit pl. a magyar sajtó kiemelt. (A hitelesség jegyében gyorsan megnézem a hvg, origo és mno ide vonatkozó cikkeit.)

Itt a fő hír az volt, hogy a főtitkár mit üzent Hongkong számára. A beszéd azt hangsúlyozta, hogy az egy ország két rendszer jegyében békében és barátságban él Kína (mainland China) és Hongkong egymás mellett, kölcsönösen elismerve és tiszteletben tartva egymást.
És itt jön be újra az számomra nagyon furcsa rendszer, amiben a hongkongiak élnek. Mert sokáig az Egyesült Királyság része voltak, angol állampolgárként. Aztán 15 éve visszacsatolták a területet Kínához, azzal, hogy 50 évig minden marad az angol rendszerben. És most itt van egy kapitalista város egy kommunista szuperhatalomban. Külön jogrendje van, érvényesülnek az emberi jogok. Peking a hadügyön és külügyön kívül semmibe nem szól bele. Csak lassan beszivárog. Ahogy helyi jogász ismerősöm mondta, ő megmaradt brit állampolgárnak, nem vette fel a kínait, mert nem szeretne látótérbe kerülni. Azt hiszem ez kifejezi, hogy mit gondolnak az itteniek.
A visszacsatolás óta az itt élők politikailag aktívabbá váltak, igyekeznek őrizni meglévő jogaikat. Nemrég pedig Kína ellenes tüntetés volt, ahol brit zászlókkal vonultak a tüntetők. Hát, ezért üzent a főtitkár és ezért volt a főtitkár Hongkonggal kapcsolatos mondanivalója a legfontosabb az itt élők számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése