2012. november 21., szerda

Óvoda

Hongkongba költözésünkkel kapcsolatos egyik alapvető elvárásunk az volt, hogy a gyerekek tanuljanak meg angolul.
Borinak ezért az első perctől nemzetközi óvodát néztünk. Összesen öt helyen jártunk, a tapasztalataink, azt hiszem, az angolszász oktatási rendszert ismerők számára semmi újat nem mondanak. A nemzetközi ovik ugyanis teljesen az angol (amerikai) oktatási rendszer alapján működnek. 
Magyar szemmel mindenképpen újdonság, hogy az óvoda az iskolarendszer része, annak első lépcsője. A óvoda (kindergarten) kifejezést csak az intézmény megnevezésében használják, minden beszélgetésben, e-mailben iskolaként (school) aposztrofálják magukat. A gyerekek az oviban a tanárokkal tanulnak, nem az óvónénikkel/bácsikkal játszanak.
Ennek megfelelően felvételi beszélgetés van. Hogy ezt mennyire veszik komolyan, az intézményenként változik. Volt, ahova csak odamentünk, körbevezettek minket és ennyi. Volt, ahol Borit kézen fogták és elvitték a csoportba egy fél órára (közben a vezetőnő fényképeket készített róla és kihozta nekem, hogy én is lássam, mit csinál). És volt, ahol feladatokat kellett megoldania. Egyetlen óvoda volt, amelyik megrökönyödött (és beijedt) azon, hogy a gyerek nem tud angolul. Tették ezt annak ellenére, hogy ezt előre mondtuk, és annak ellenére, hogy international oviként hirdették magukat. A többi négynek szerencsére nagyobb tapasztalata volt a nem angol anyanyelvű gyerekekkel, senki nem jelezte, hogy ez nehézséget jelentene nekik.
A nyertes egy Montessori program alapján működő nemrég indult ovi, Bori a héten kezdett. Itt van a délelőtti csoportban hely, januárig heti két alkalommal jár, januártól heti ötször.
És miért fontos a délelőtti csoport? Az angolszász rendszerben az óvoda napi három órára korlátozódik. Ezt vagy délelőtt vagy délután lehet abszolválni. A délutáni csoport viszont alvásidőben van, tehát oda akkor érdemes vinni a gyereket, ha már nem alszik napközben. A dologban az a csavar, hogy minden jobb óvodában várólista van, a várólistáról pedig a délutáni csoportban lehet bekerülni. Aki már itt van, az automatikusan átkerül a délelőtti csoport várólistájára. Mivel itt nagy a mozgás (állandóan költöznek el és költöznek be a családok), a várólisták elég gyorsan haladnak. Az elég gyors 2-3 hónapot jelent.
A jó óvoda pedig azért kell, mert középső csoportban (K2) elkezdenek a gyerekek írni és olvasni tanulni. Az iskolába kerülés feltétele ugyanis, hogy a hat évesek tudjanak írni és olvasni. (Szóval a hír igaz, tényleg az oviban dől el, hogy milyen egyetemre kerül az a gyerek.)
Végül az anyagiakról. Az árak heti öt napos képzés esetén 4000 és 7000 hongkongi dollár között mozognak (400-700 euró) havonta.

15 megjegyzés:

  1. Ez így kicsit mellbevágó, de gondolom így lehet impériumot kiépíteni.

    És akiknek a szülei dolgoznak, azok délután mit csinálnak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom, jön a helper/nanny, és ő van a gyerekkel estig.
      Amúgy komoly a manók "képzése" :)

      Törlés
  2. Hű, ti is leszedtétek a szóellenőrzést? De szuper!

    VálaszTörlés
  3. Elég húzós az ár, nem mondom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Svájcban heti két teljes nap bölcsi kicsit 1000 euró felett havonta...

      Törlés
  4. A középső csoportban (K2) hány évesek vannak? Mikor kezdenek el "tanulni", írni, olvasni? Bár ha jól tudom, akkor itt azért még játékos formában ismerkednek a betűkkel, és ráérősek. Nem kell karácsonyra olvasniuk, mint nálunk.

    VálaszTörlés
  5. Próbálok mindenre válaszolni.
    A helperek hozzák-viszik a gyerekeket. Az egész társadalom a helperek segítségére van beállítva.
    K2 - megfelel a magyar középsőnek. Az ovi ugyanúgy 3-6 éves kor között van. Itt két év van az írás-olvasás megtanulására. Iskolába kerülésre kell tudniuk a gyerekeknek.
    Amúgy, azért játszanak is! Ma Boriék Mikulásokat ragasztagattak, amikor vittem, és énekeltek, amikor elhoztam.

    VálaszTörlés
  6. És aki nem járt oviba, az hogy kezdi el az iskolát? Vagy az ovi is kötelező?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ezt nem tudom, mármint, hogy kötelező-e. Az iskolai felvétel feltétele az írás-olvasás, ha az tudja a gyerek, gondolom, felveszik.

      Törlés
  7. És ha nem tanul meg otthon olvasni meg írni, mert nem járt oviba, akkor örökre írástudatlan és buta marad/lesz, mert nem mehet suliba.
    (?)

    VálaszTörlés
  8. Óvodai típusú foglalkoztató nagyon sok van. Bori sem hivatalos oviba jár, a Montessori oviból önállósodott óvónő kezdett saját ovit, de a neve nem kindergarten hanem learning centre. Tartalomra ugyanaz, mint a kindergarten. Csak gondolom, ez utóbbi címet csak meghatározott paraméterek alapján lehet megkapni.
    A nehéz ügy ezért az, ha a gyereket iskolába akarja küldeni az ember. Mert nem biztos, hogy behívják a jó iskola felvételijére azt, aki nem neves oviból jön. Ezért írtam, hogy nagyban az ovin múlik, hogy milyen egyetemre megy a gyerek.

    VálaszTörlés
  9. Ahova Bori jár az Montessori leaning centre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ez a neve. Ha az apróbb részletek is érdekelnek, szívesen válaszolok, emailben. Másokat ilyen mélységig talán nem érdekel az ovi téma:)

      Törlés
  10. Szia Eszter!
    A Férjem 1 hónapja költözött Hongkongba.Mi is lassan indulnánk a 4 éves lányunkkal utána, de nagyon félek.Lenne pár kérdésem privibe. Segítesz? A mail címem: diana.nyiri@freemail.hu
    Előre is köszi.
    Üdv:Dia

    VálaszTörlés