2012. szeptember 28., péntek

Ételek

Már többen kérdezték mit is tudunk enni HKban? Azt hiszem sokak lelki szeme előtt a hurkapálcán sült bogarak képe lebeg.
A valóság kicsit más. Itt is sok bolthálózat található, vannak "vegyes" (helyi+európai termékeket forgalmazó) boltok, illetve kizárólag európaiakra, amerikaiakra specializálódott élelmiszerboltok is.
A közelünkben két "vegyes" bolt is található (kb. Reál, CBA). Minden megtalálható itt, ami a hétköznapokban kell; gyümölcs, zöldség, hal, hús, tejek, szójatejek (itt olcsóbb, mint a tehéntej), joghurt, vaj, tojás, méz, mélyhűtött cuccok, valamint a helyi ételek alapanyagai, illetve ezek félkész formában is kaphatók. A napi bevásárlások itt elintézhetőek, tudok európai konyhát vinni, a gyerekeknek a megszokott dolgokat főzni. Ami itt hiánycikk az a rendes sajt. A cheddar az egyetlen, néha van gauda, de ennyi. Leginkább előre szeletelt toast sajtok vannak.
A spéci boltok azonban behoznak mindent, hogy az expatok otthon érezzék magukat. Spanyol sonka, hosszú pultnyi felvágott, sajtok tömege, ezerfajta francia, amilyet csak óhajtok.
Az otthoni étkezi szokásainktól annyiban eltértünk, hogy hétvégén minden nap étteremben ebédelünk. A helyi éttermek nagyon olcsóak (max. 3000-5000 Ft-ból négyen megebédelünk, úgy, hogy Gyuri még egy helyi sört is ivott) és nagyon finomak. Az utcákon kb. minden harmadik bolt étterem, válogathatunk, hogy kínai, thai, koreai ételt szeretnénk-e enni. A strandon felkészültek az expatokra, van hotdog, csirkeszárny, sült krumpli.
Persze helyiből is vannak drágák, extrák, arrafele még nem jártunk. Majd.
És van minden európai, amerikai konyhának is étterme. Ezek már drágábbak, de még mindig bőven megfizethetőek. És megint, ebből is vannak a nagyon színvonalasak és emiatt igazán drágák. Michelin csillagos étterem nem egy van a városban.
Mi pillanatnyilag élvezzük az új ízeket, a fantasztikus leveseket, sült rizseket, nem hiányzik az otthoni megszokott.


2 megjegyzés:

  1. Látom, tartanak a mézeshetek az idegen kultúrával.Jó olvasni. Nagyon érdekes minden. Tegyetek képeket is a blogba! Még nem is láttuk a várost.

    VálaszTörlés
  2. Rendben van, a hétvégén ígérem elővesszük a fényképezőinket.

    VálaszTörlés