2013. október 28., hétfő

Oktatás, kicsiknek

Mindkét gyerek nemzetközi oktatási intézménybe jár; bölcsődébe, óvodába. Mivel itt már a két évesek playgroupja is school, így én is iskolaként írok ezekről. 
Hamar megtanultuk, hogy, ahogy az esküvőre, újszülött ellátására elkölthető pénz feneketlen zsák, igaz ez az iskoláztatásra. Legalábbis itt. A másik megszerzett tudásunk az, hogy jó előre rá kell készülni az iskola kérdésre, mert hihetetlen várólisták vannak.

Julit február elején tettem fel a bölcsőde várólistájára azért, hogy szeptemberben elkezdhesse. Azért esett a választásunk erre az intézményre, mert ide már két éves kortól járhat a gyerek egyedül, a hét minden napján. A várólistára bejelentkezéssel jelentkezési díjat is kell fizetni. Ha az ember biztosra akar menni, több intézmény várólistájára teteti fel a gyereket, mindenhol megfizetve természetesen a jelentkezési díjakat. A várólistán előnyt élvez, akinek a testvére már az intézménybe jár (ez egy komplex oktatási intézménynél a bölcsőde-óvoda-iskola hármast is jelentheti), tanár gyereke.
Borival szerencsénk volt, mert nem kellett fél évet várnia arra, hogy elkezdhessen óvodába járni. Ebben leginkább az segített, hogy egy újonnan indult óvodába jár, ahol tavaly ősszel még nem voltak sokan. Idén már itt is várólista van.
A bölcsi napi két óra, az óvoda napi három.

És akkor jöjjenek a pozitívumok, mert mindkét iskoláról azt gondoljuk, hogy nagyon jók.
Az iskolai időt végig nagyon aktívan töltik a gyerekek. A bölcsődében 5 gyerekre, az oviban kb. 6-8 gyerekre jut egy tanár. A bölcsisek folyamatosan énekelnek, énekelve tanulják az ABC-t, a számokat. Emellett festenek, ragasztanak. A ovi feladata itt megtanítani írni és számolni a gyerekeket. Ők is sokat énekelnek, mondókáznak, pl. van mondóka a kontinensekről, a bolygókról. Folyamatosan rajzolnak, festenek, ragasztanak, sütnek.
A tanárok mindkét iskolában nagy kedvesek, felkészültek a gyerekekből, azaz tudják a nyelvi hátterüket, a magyar keresztnevükön szólítják őket. Mindkét lány könnyebb beszokott, annak ellenére, hogy idegen nyelvi környezetbe kerültek. Örömmel mennek, emlegetik a tanáraikat, ha összetalálkozunk az utcán, szaladnak hozzájuk.
És ha megkérdezünk egy másik szülőt egy másik iskoláról, ugyanígy pozitív véleménye van róla.

És végül, az anyagiakról (hongkongi dollárban):
 • a jelentkezési díj 50 dollárról indul, de vannak több száz dolláros jelentkezési díjak is.
 • a havi díjak szintén nagy szórást mutatni, mi a két iskoláért 10500 dollárt fizetünk havonta.
 • egyenruha (Julinak kell), van nyári és téli, több száz dollárért, de lehet venni használtan, akkor olcsóbb.

4 megjegyzés:

 1. Mi most foglaltunk jövő szeptembertől bölcsi helyet. A szerződés vissza nem térítendő adminisztrációs költsége azt hiszem, olyan 300 frank. Full time havi 3000 frank lenne a bölcsi, minimum heti két nappal lehet kezdeni. Fél nap nincs, egy-egy napra lehet kérni. Viszont a bölcsi csak évi két hetet van zárva, ebből az egyik nyáron (aug. 1. körül), a másik karácsonykor. Ez eléggé szülőbarát megoldás.
  Itt is szinte mindenhol várólista van, barátaink a 20. intézményben kaptak helyet.

  VálaszTörlés
 2. kis magyar valóság: az állami bölcsit Nórival mi gyakorlatilag lekéstük mert 2013 januárban jelentkeztünk szeptemberi kezdésre (a 60 fős bölcsi már csak 56. sorszámot kaptunk... ), a döntést, hogy bekerül-e a gyerek junius végén(!) hozza meg a bizottság (hogy mi alapján, az egy jó kérdés, mert apa, anya és a gyerek nevén és születési dátumán kívül mást nem kellett megadni)... igy aztán mi biztosra mentünk, áprilisban kiválasztottunk egy családi napközit angolul beszélő óvó nénivel (ha lúd, hát legyen kövér - ha már magán, akkor legalább nyelvet tanuljon a gyerek), ahonnan az első két nap után eljöttünk a szeptemberi kezdéskor és végül a jó öreg állami bölcsire hajazó, de alapítványi (értsd fizetős) bölcsi vált be végül, angol tanítás nélkül...

  VálaszTörlés
 3. kis magyar valóság: az állami bölcsit Nórival mi gyakorlatilag lekéstük mert 2013 januárban jelentkeztünk szeptemberi kezdésre (a 60 fős bölcsi már csak 56. sorszámot kaptunk... ), a döntést, hogy bekerül-e a gyerek junius végén(!) hozza meg a bizottság (hogy mi alapján, az egy jó kérdés, mert apa, anya és a gyerek nevén és születési dátumán kívül mást nem kellett megadni)... igy aztán mi biztosra mentünk, áprilisban kiválasztottunk egy családi napközit angolul beszélő óvó nénivel (ha lúd, hát legyen kövér - ha már magán, akkor legalább nyelvet tanuljon a gyerek), ahonnan az első két nap után eljöttünk a szeptemberi kezdéskor és végül a jó öreg állami bölcsire hajazó, de alapítványi (értsd fizetős) bölcsi vált be végül, angol tanítás nélkül...

  VálaszTörlés
 4. Bori és Juli szerintem nagyon jól járt azzal, hogy elköltöztetek olyan messzire. :) Szuper jó lehet az ovi-bölcsi, ahova járnak. Igaz, hogy megkérik az árát, de remélhetőleg megtérül a befektetés. :) Szuper okosak lesznek. :)
  Ákos ovija itt Németországban inkább gyerekmegörző szerepet tölt be. :(
  Igaz, hogy csak 80 EUR, Lindáé fele ennyi lesz, mert a szomszédos városba fog járni (ahova mi is költözünk) és ott talán gazdagabb az önkormányzat. Bent Münchenben drágább az ovi. Magán ovi is van, de nagyon kevés.
  Itt is van angol ovi, de mire mi abba a városba költözünk (Ismaning), addigra ők elmennek egy másik kisvárosba, a reptér mellé. :(
  Szóval Linda sajnos nem oda fog menni, pedig nagyon tetszett. Kb. olyan mint ahova Bori jár. Sok dal, ABC, számok, játszva, angolosan. :) Mondjuk az 300 euro napi 4 óra. De arra nem sajnáltam volna a pénzt. Mert legalább tanulnak valamit, foglalkoznak velük. És a gyerek nem csak "felszedi" a nyelvet valahogy, hanem interaktív módon, egyéb okosság mellett bővíti ismereteit.
  Ez van, ezzel kell beérni. Remélhetőleg az iskola jobb lesz.

  VálaszTörlés