2012. december 27., csütörtök

Karácsony

Sokan kérdezték, hogy lehet itt Karácsonyozni?
Az ünnep vallásos alapjaiból kiindulva; a wikipédia szerint az itteni lakosság több, mint 60%-a nem tartja magát vallásosnak. A maradékon többen osztoznak, köztük a Karácsonyt vallásos eseményként ünneplő keresztények. Ők az itt élők kb. 12%-a. D-bay ebből a szempontból is megtévesztő, a sok expat elsősorban keresztény, illetve sok itt élő kínai is (mintám a hívek arca a misén). 
Az ateista város ettől függetlenül az elmúlt egy hónapban karácsonyi lázban égett. A felhőkarcolókon mindenhol karácsonyi kivilágítás van, úton-útfélen karácsonyfák állnak, mellettük hol Mikulás, hol hóember, hol dinoszaurusz (ez utóbbi szimbolikus jelentését még nem sikerült megfejtenünk). És mindenhol karácsonyi zene szól. Gyuri szerint a városban egy karácsonyi cd létezik, ezt játsszák a boltokban, éttermekben, metrón. A cd elég vegyes zenei kínálattal rendelkezik; Händel Messiásából a Halleluja, utána a Csendes éj pop változata - ez utóbbit én fel sem ismertem eleinte - majd angol Chrismas Carolok. És mindenhol mikulásvirágok tömkelegei. Hongkong jellemzője, hogy nem történhet olyan dolog amitől a boltok bezárnának, ősszel a Mid-Autumn Festivalon és most Karácsonykor is minden bolt nyitva volt.
Bár arra készültünk, hogy eljön a műfenyő ideje (ami környezetvédelmi szempontokból nagyon hasznos lenne, de valahogy mégse bírjuk magunkat rávenni), az IKEÁban itt is működik az otthon ismert fenyő akció, illetve a Wellcome-ba hoztak Oregonból (még egy pofon a környezettudatosságnak) fákat. Nálunk ez utóbbi nyert, a fa hatalmas és hihetetlen illata van. Kaptunk otthonról beiglit, szaloncukrot, mákot is, így minden megvolt a magyar karácsonyhoz.
Nem zavaró egyáltalán, hogy 20 fokban karácsonyoztunk, a gyerekek lelkesedése és öröme földrajzi helytől és hőmérséklettől függetlenül megteremtette az ünnepet. 25-én itteni magyar vendégek, Anna és Ádám jöttek ebédre, előtte pedig nagyon jó hangulatú és örömteli karácsonyi misén voltunk. Ami itt más: az öbölben lévő négy keresztény felekezet az ökumenizmus (és a szeretet) jegyében együtt tartotta advent harmadik vasárnapján a pásztorjátékot, angolul és kantoniul. Más az is, hogy itt nincs templom, mindenkinek jut egy iskola díszterme, ott lehet misézni, istentiszteletet tartani. Hasonlóan a karácsonyhoz itt is igaz, nem azon múlik az élmény, hogy helyileg hol van az ember.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése